Πώς να συντηρείτε σωστά τον υπολογιστή σας

Για να έχετε έναν υπολογιστή λειτουργικό και εύχρηστο, που να ικανοποιεί τις ανάγκες σας πλήρως και να είναι πραγματικά το «δεξί» σας χέρι, είναι σημαντικό να τον διατηρείτε ενημερωμένο και να φροντίζετε για τη σωστή συντήρησή του. Σημαντικό επίσης είναι να τον αναβαθμίζετε όταν αυτό είναι πια απαραίτητο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεξάγετε τακτικά συγκεκριμένες εργασίες για το σκοπό αυτό.

Συντήρηση υπολογιστή

Πώς να συντηρείτε σωστά τον υπολογιστή σας

Ένα από τα πιο σημαντικά σας καθήκοντα προς αυτή την κατεύθυνση είναι λοιπόν η ενημέρωση του υπολογιστή σας. Η ενημέρωση υπολογιστή σας ως προς το λογισμικό του σίγουρα συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του. Ενημέρωση σημαίνει εδώ να αναβαθμίζετε ανά τακτά διαστήματα το λογισμικό του υπολογιστή σας. Αυτό θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να εργάζεστε με μεγαλύτερη ακρίβεια αξιοποιώντας τελευταίες εξελίξεις και βελτιώσεις π.χ. των Windows. Έτσι έχετε στη διάθεσή σας όλα τα νέα χαρακτηριστικά, όπως και καλύτερη απόδοση και ταχύτητα. Εξάλλου, με την ενημέρωση του λογισμικού επιτυγχάνετε την αφαίρεση των πιο σύγχρονων ιών. Κι όλα αυτά χωρίς χρέωση, με απλό download από το διαδίκτυο. Κάτι ακόμα που μπορείτε να πετύχετε με την ενημέρωση αυτή είναι να κατεβάσετε και τους πιο σύγχρονους οδηγούς για τα τελευταία μοντέλα εκτυπωτών ή τις συσκευές CD/DVD. Θα πρέπει να εξηγήσουμε εδώ ότι λέγοντας ενημέρωση εννοούμε όλες αυτές τις συμπληρωματικές αλλαγές και όχι το πλήρες download και εγκατάσταση λογισμικού. Εδώ θα κατεβάσετε ακόμα τις πολύτιμες ενημερώσεις για το anti-virus σας που θα προστατεύει τα αρχεία, το λογισμικό αλλά και την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία. Τις ενημερώσεις αυτές μπορείτε να τις βρείτε στις ιστοσελίδες υποστήριξης του κατασκευαστή του υπολογιστή σας, αφού κάθε σχεδόν εταιρεία που κατασκευάζει software αλλά και hardware διαθέτει ιστοσελίδα για την τεχνική υποστήριξη των προϊόντων της.

Η αναβάθμιση, από την άλλη, είναι η αγορά και εγκατάσταση της πιο σύγχρονης από τη δική σας έκδοση του λογισμικού που χρησιμοποιούμε. Η αναβάθμιση συνήθως έχει κάποιο οικονομικό κόστος. Και η αναβάθμιση υπολογιστή είναι μια εργασία που πρέπει να διεξάγετε όταν πια ο υπολογιστής σας δεν είναι όσο λειτουργικός και γρήγορος έχετε ανάγκη. Εδώ έχετε αρωγούς προγράμματα freeware, όπως το UpdateStar, τα οποία αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τις πιο σύγχρονες ενημερώσεις για τα προγράμματα που έχετε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας. Αυτά τα προγράμματα διαθέτουν μια online βάση δεδομένων, όπου αναζητούν και βρίσκουν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις τους.

Όμως ο υπολογιστής μας, πέρα από την ηλεκτρονική πλευρά του, έχει και τη φυσική του υπόσταση ως μηχάνημα, που κι αυτό απαιτεί συντήρηση για την εύρυθμη κι απροβλημάτιστη λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να διατηρείτε τον υπολογιστή σας καθαρό, αφαιρώντας τακτικά τη σκόνη και τη βρομιά που συγκεντρώνεται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο καθαρισμός της οθόνης LCD ή LED, ώστε να μην τη φθείρετε ή προκαλέσετε κάποια ζημιά. Για την συντήρηση του υπολογιστή σας μπορείτε σίγουρα να απευθυνθείτε και σε κάποιον τεχνικό υπολογιστών.

Αν λοιπόν δώσετε προσοχή στην ενημέρωση, την αναβάθμιση αλλά και τον καθαρισμό του υπολογιστή σας, είστε σίγουρα στο σωστό δρόμο, ώστε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για αρκετά χρόνια και να μην αναγκαστείτε να προβείτε σε αγορά νέου πρόωρα.

Comments are closed.